Najlepsza gęsina na św. Marcina - czyli na 11 listopada! Dlaczego? Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy się właśnie jesienią. Dawniej cała Polska zajadała się mięsem z gęsi. W XVII wieku w kuchni staropolskiej gęś była obowiązkową pozycją w menu. Krucha, soczysta, tłusta, w sam raz na jesienne, zimne wieczory. Jak ją podać? Najlepiej smakuje pieczona z rożnymi dodatkami, ale też wyborny jest pasztet z gęsi, wędzona gęś, czy smalec z gęsi.
Gęsina to mięso o świetnych walorach smakowych. Charakteryzuje je ciemny kolor, charakterystyczny smak i aromatyczny zapach tuż po przyrządzeniu Ostatnimi czasy to mięso staje się bardziej polularne i wracamy często w listopadzie do dań z gęsiny. Szef kuchni Hotelu Perła Południa, naszego hotelu w górach postanowił również przygotować pyszne dania specjalnie dla Państwa. Podkreśla walory smakowe gęsi oraz starannie dobiera dodatki, by zachwycić Państwa smakiem.
Polska jest jednym z kluczowych producentów tego mięsa. Gęsina jest kaloryczna ale posiada korzystny skład tłuszczów (kwasów omega 3 do omega 6). Jest źródłem pełnowartościowego białka i dostarcza wielu aminokwasów. Warto ją spożywac nie tylko w listopadzie.
Zapraszamy Pąństwa do naszej Resturacji Pod Jesionową Polaną na pyszne dania z gęsi.
In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory. Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy. By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes (including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by PMB Południe Spółka Akcyjna TOUR s.k., Ryto 380, 33-343, Ryto. You can change cookie settings in the settings.