Restauracja Pod Jasionową Polaną

Restauracja Pod Jasionową Polaną

Nowocześnie zaprojektowana restauracja hotelowa mogąca ugościć nawet do 250 osób, serwuje zarówno tradycyjną kuchnię polską jak również bogatą i zróżnicowaną kuchnię światową. Ponadto na specjalną prośbę naszych gości przygotowujemy dania dietetyczne, wegetariańskie i niskokaloryczne.

 

Polecamy potrawy kuchni regionalnej

We recommend the regional cuisine

 

Żurek z jajkiem i białą kiełbasą             10,-

Sour barley soup with eggs and smoked sausages and bacon

 

Pikantne żeberko z zapiekanymi ziemniakami

i zasmażaną kapustą                              30,-

Spicy roast pork chop with roasted potatoes and fried cabbage

 

Chrupiące placki ziemniaczane

z węgierskim gulaszem                           21,-

Crispy sauteed potatoes with hungarian goulash

 

Pierogi ruskie okraszone cebulką           12,-

 

Pierogi z mięsem                                    13,-

Dumplings with meat

 

 

Szarlotka na ciepło

z lodami waniliowymi                            12,-

Apple pie heat with vanilla ice carem

 

Sałatki i przekąski zimne

/Salads, cold and hot appetizers/

 

Sałatka caprese z sosem vinegrette

i tostami czosnkowymi

Caprese salad with vinaigrette sauce and garlic toasts

18,-

 

Sałatka Cezar

z grillowanym kurczakiem

Caesar salad with grilled chicken

25,-

 

Tatar z polędwicy wołowej

Beef tartare

32,-

 

Śledź po węgiersku

Hungarian style herring

12,-

 

Zupy

/Soups/

Krem z białych warzyw

z prażonymi pestkami dyni

White vegetables cream soup with roast pumpkin seeds

10,-

 

Krem z dyni z prażonymi pestkami słonecznika

oraz grzankami ziołowymi

Pumpkin cream soup

with roasted sunflower and croutons

8,-

 

Tradycyjny rosół z kury

z domowym makaronem

Golden consommé with macaroni

8,-

 

Barszcz czerwony na zakwasie

z sakiewkami faszerowanymi wieprzowiną

Beetroot soup with pouch stuffed with pork

12,-

 

Dania mięsne

/Meat/

 

Panierowany kotlet wieprzowy z kością,

ziemniaki po chłopsku, kapusta zasmażana

Breaded and fried pork cutlet with bone

served with potatoes and fried cabbage

26,-

 

Karczek duszony,

kluseczki ryterskie, marynowane buraczki

Pork neck in dark sauce with dumplings

and marinated beetroots

24,-

 

Filet drobiowy faszerowany oscypkiem,

 ziemniaki rustykalne, sałatka z białej kapusty

Chicken stuffed sheep cheese with roast potatoes

and white cabbage salad

24,-

 

Ryby i dania wegetariańskie

/ Fish and vegetarian meals/

 

Pstrąg smażony, ziemniaki zapiekane,

surówka z marchwi i chrzanu

Fried trout with baked potatoes, carrot

with horseradish salad

34,-

 

Łosoś z pieca na duszonym szpinaku,

puree ziemniaczane, marchewkowe julienne

Braised salmon

with potato purre and carrot julienne

48,-

 

Placki ziemniaczane ze śmietaną

Fried potatoes cakes with cream

10,-

 

Gołąbek z włoskiej kapusty

Z kaszą pęczak i pieczarkami

Cabbage rolls stuffed with groats and mushrooms

15,-

 

Naleśniki ze szpinakiem

w sosie z gorgonzoli

Pancakes with spinach and gongonzola sauce

18,-

 

Desery

/Desserts/

 

Sernik wiedeński

z musem malinowym

Cheese cake with raspberry sauce

10,-

 

Sorbet cytrynowy

na dwóch sosach

Lemon sorbet on two sauces

12,-

 

Szarlotka na ciepło

z lodami waniliowymi

Apple pie heat with vanilla ice cream

12,-

 

Dodatki

/Side orders/

 

Ziemniaki gotowane / boiled potatoes     3,-

Ziemniaki zapiekane / fried potatoes       5,-

Ryż / rice                                                  5,-  

Kasza gryczana / buckwheat                    5,-

Kasza orkiszowa/ groats pelt                   5,-

Frytki / chips                                            5,-  

Bukiet warzyw gotowanych/bolied vegatables     7,-

Kapusta zasmażana/hot white cabbage   5,-

Zestaw surówek / set of salads                5,-

Ogórek kiszony / a dill pickle                 3,-

Ćwikła z chrzanem                                 5,-

grated cold beetroot with horseradish                            

Sałatka sezonowa / seasonal salad          6,-

Pieczywo z masłem / bread with butter  3,-

Tosty / toasts                                           3,-

 

Napoje gorące

/hot drinks/

Kawa / coffee

- espresso                                          7,-

- cappuccino                                      8,-

- latte                                                 9,-

 

Herbata Lipton Premium/ tea             5,-

Herbata sezonowa/sezon tea               8,-

(herbata z sokiem z cytryny i gorącymi malinami)

 

Napoje zimne

/cold drinks/

Soki owocowe/ juice friuts                     4,-

Coca cola                     0,2 l                    4,-

Fanta                            0,2 l                    4,-                          

Sprite                            0,2 l                    4,-

Tonic Kinley                0,2 l                   4,-

Red Bull                       0,2 l                  10,-

Woda mineralna         0,33 l                    4,-